Hållbara och miljövänliga transporter

Hållbara och miljövänliga transporter

Dagens transportföretag arbetar på flera olika sätt med miljö och hållbarhetsfrågor för att minimera sin klimatpåverkan. Ett viktigt steg är att effektivisera logistiken så att alla transporter utnyttjas maximalt. För budbilsföretag finns även möjlighet att se över sina fordon och eventuellt investera i någon eller några miljövänliga bilar. I övrigt gäller det att se till att existerande budbilarna dra så lite bränsle som möjligt.

Miljövänliga alternativ

Budbilsföretag kör dagligen och kommer att behöva bra fordon som är så miljövänliga som möjligt. Det finns idag flera olika typer av fordonstyper att välja mellan men vad skiljer dom åt?

När det gäller hybrider finns några olika varianter att välja mellan. En hybrid kan inte laddas med sladd utan laddas istället via ett mindre batteri när du kör till exempel i en nedförsbacke eller använder bromsen. En hybrid kan endast köras på el kortare sträckor (någon kilometer) eftersom själva tekniken handlar om att sänka bränsleförbrukningen.

Laddhybriden däremot kan laddas med el vilket gör att den kan köras några mil (cirka fem mil) innan bensin eller dieselmotorn tar över. Det är då bilen fungerar som en hybrid.

En elbil drivs helt och hållet av el. Elbilen har väldigt stora batterier som måste laddas via elnätet och har en räckvidd på mellan 20 till 50 mil. Elbilen laddar inte batterierna när den körs och kan inte köras eller rullas när batteriet är tomt.

Beräkna kostnaderna

Ett företag måste göra ekonomiska beräkningar innan de beslutar sig för att investera i en ny budbil. Det handlar bland annat om att räkna på driftskostnader samt försäkringskostnader vilket är precis samma för privatpersoner. Oavsett vilken bil du har, privat eller företag, måste den ha en trafikförsäkring. Det här är en obligatorisk och lagstadgad försäkring som alla fordon måste ha. Trafikförsäkring.se är en sajt där du jämför trafikförsäkring mellan olika försäkringsbolag. Försäkringsmarknaden är stor och konkurrensen är hård mellan de olika bolagen som gärna vill få dig som kund. För att kunna få en så billig försäkring som möjligt bör du därför jämföra olika trafikförsäkringar så att du får marknadens bästa försäkring till bästa pris. Hos Trafikförsäkring.se kan du enkelt och snabbt ta reda på priset för en trafikförsäkring genom att fylla i vilken typ av försäkring du önskar samt dina förutsättningar.

Fördelar och nackdelar med elbilar

Under de senaste åren har man mestadels fokuserat på att informera om alla fördelar med elbilar. Men med tiden har även nackdelarna blivit synliggjorda. Allt fler budföretag funderar på att investera i elbilar men bör först fundera på om det verkligen är det bästa valet. Ett problem som framkommit under senare tid är att elbilar laddar ur när det är riktigt kallt och blir stående vid vägkanten. Eftersom det inte går att fylla på med bränsle samt ge starthjälp måste de bärgas. Ett ytterligare problem är att elbilar som används för transport kan inte lastas med samma tyngd som bensin- eller dieseldrivna fordon. Det tunga batteripaketet ger en högre tjänstevikt vilket ger mellan 30 till 60 procent lägre lastvikt än fossildrivna fordon.

writers