Förr och nu

Förr och nu

Sedan man satte hjul på sina slädar och uppfann de första skottkärrorna så har kärror för transporter av varor varit en viktig del av mänskligheten och i våra samhällen. Nu för tiden lever förvisso skottkärran kvar som ett kärt verktyg för trädgårdsmästaren. Men vissa saker har förändrats på senare tid, när det gäller transporter.

Det första exemplet handlar förstår om post. För inte alltför många decennier sedan sköttes ju all myndighetskontakt, deklarationer och fakturering brevledes. Nu hajar man nästan till om man ser ett frankerat brev i sin brevlåda. Eller så misstänker man kanske att det är en äldre släkting som bestämt sig för att höra av sig.

Detta gäller förstås även det något seglivade men i någon mån ändå utdöende fenomenet med julkort. Under 1900-talet senare årtionden var detta en i det närmaste helig plikt att posta ut en julhälsning till alla vänner och bekanta. Även de man inte hört eller sett någonting ifrån varandra på 20 år. Och det värsta som kunde hända var att man fick ett julkort strax innan julafton från någon som man inte hade skickat till. Då var ju chansen att hinna skicka ett redan förbi. Vilken är skillnad mot idag, då vi snabbt kan korrigera liknande misstag och hävda att det var helt medvetet.

writers