Körkortsbehörighet

Körkortsbehörighet

Alfabetet lär man sig redan i de lägre åldrarna. Vad olika bokstäver står för respektive körkortsbehörighet är däremot ofta en källa till förvirring. Och inte så konstigt heller kanske, med tanke på att det har tillkommit en del nya begrepp på senare år. Men här kommer en kort titt på några körkortsbehörigheter som ibland mixas ihop.

Det allra vanligaste körkortet som folk tar idag är för vanlig personbil. Denna kallas för B, eller B-körkort. Denna finns med olika varianter. Till exempel får du endast köra bilar med automatväxlad låda om du kör upp med ett sådant fordon.

Med ett vanlig B-körkort får man även dra en släpvagn, så länge totalvikten på de båda fordonen inte är högre än 3,5 ton. Ska man dra tyngre än så måste man antingen ha utökad behörighet, vilket kallas för B96 eller så behöver man ha behörighet för att dra det som kallas för tungt släp, vilket hos personbilar kallas för BE. För att ta B96, som endast utökar den tillåtna totalvikten till 4,25 ton, räcker det med att göra ett säkerhetsprov och förarprov hos trafikverket. Vill man ha BE måste man också göra ett teoretiskt prov.

Utöver dessa finns det såklart även A, C och CE samt D. Utan att gå in i detalj på alla olika varianter kan vi här enklast sammanfatta att olika varianter av A handlar om motorcykelkort. C handlar om tung lastbil och CE gäller för lastbil med tungt släp och D är behörighet för att köra buss. Ska man köra yrkesmässig trafik måste man sedan ett par år tillbaka även ha gått det som kallas för YKB.

writers