Yrkeschaufför

Yrkeschaufför

Att jobba som yrkeschaufför kan innebära många olika saker. Beroende på vad man tycker om att jobba med och hur man är som person går det ofta att hitta en gren inom transportsektorn som passar. Duktiga chaufförer har fortsatt lätt att få jobb. Men vad innebär det att jobba som yrkeschaufför?

För att bli yrkeschaufför måste man ha genomgått grundutbildningen samt förstås ha rätt körkortsbehörighet. Viss utbildning kan man få av sin arbetsgivare, på plats. Men annan, som exempelvis grundutbildningen, måste ske av en godkänd utbildare.

Arbetsmarknaden har i många år sett god ut för yrkeschaufförer. I vissa yrken kan det räcka med behörigheten C men ska du gå igenom en utbildning så bör du välja att få full behörighet för lastbil med släp, det vill säga CE. Du kommer därmed ha tillgång till ett helt annat utbud på arbetsmarknaden. Sen får du ju BE ”på köpet” vilket kan vara bra att ha i vissa fall.

Fördelarna med att arbeta som yrkeschaufför är till exempel friheten som består i att du själv ofta ansvarar för ditt fordon och det arbete som du uträttar. Du kan själv styra över när det är dags att ta en rast eller sträcka lite på benen. För alla som genuint gillar att köra bil och dessutom tycker om lastbilar är det förstås på många sätt och vis ett drömjobb.

Det finns även som nämnts en mycket bred arbetsmarknad för professionella chaufförer. Kranbilar, varubilar, grusbilar eller varför inte brandbilar. Märker man efter en tid att man börjar bli nyfiken på att se något nytt går det ofta att kombinera med sin yrkeskompetens.

Nackdelarna handlar framför allt om den stress som ibland kan finnas i samband med att man jobbar med leveranser eller i tät trafik. Här är det dock viktigt att du som arbetstagare står på dig och visar att du inte kan förväntas uträtta ”mirakel”. Kör- och vilotider finns lagstadgat och det är ditt personliga ansvar att dessa efterföljs.

Beroende på om man är morgonpigg eller kvällsperson kan man ju förstås också passa olika bra för olika typer av körningar. Den som sätter igång med tidiga livsmedelstransporter kommer ofta hem lite tidigare på dagen och kan njuta lite i solen. Är man däremot mer sugen på att ligga kvar i sängen så finns det gott om nattkörningar inom chaufförsyrket. Har man inget som håller en hemma så ingår även övernattning i många olika typer av körningar.

Lastbilar och transporter på Sveriges vägnät är något som verkar finnas kvar även i framtiden. Att satsa på chaufförsyrket är därmed ett ganska säkert kort. Tunga transporter ingår i en rad olika yrkesroller och kategorier. Att jobba som chaufför kan med andra ord betyda många olika saker. Vad kommer det betyda för dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *