Rörelser för yrkeschaufförer

Rörelser för yrkeschaufförer

Alla som arbetar som yrkeschaufförer känner till vikten av att hålla sig igång och i rörelse. Vi påminns i tidningar, på utbildningar och ibland även på hemmafronten. Det är dags att gå från ord till handling. Här kommer fyra konkreta tips på rörelser som du som chaufför kan göra varje dag.

Huvudvärk är en vanlig plåga för chaufförer. Ofta kommer denna från spänningar i nacken efter långa dagar i förarsätet. En enkel rörelse du kan göra med jämna mellanrum är att sträcka ut din nacke. Det gör du enklast genom att helt enkelt göra ”dubbelhakor”, det vill säga rör hakan neråt och inåt mot bröstet tills du känner att du sträcker ut musklerna i nacken. Börja mjukt och ge det några minuter varje dag. Har du haft känningar i nacken tidigare kan du känna skillnad redan efter någon dag.

En annan utsatt kroppsdel är knäna. Chauffören klättrar upp och ner i hytten många gånger varje dag. Detta varvas med stillasittande och i värsta fall osmidig klättring in och ut ur lastbilens skåp i de fall trappa eller ordentliga steg saknas. Enkla knäböj är en mycket viktig övning som utgör en del av grunden i all form av träning. Börja återigen inte för kraftfullt. Låt det istället gå sakta när du böjer knäna, ta stöd mot en vägg om du behöver. Längre fram kan du börja göra övningen med ett ben i taget för att öka på vikten.

Sista tipset handlar egentligen om att förebygga kroppsliga skador genom att använda de hjälpmedel som finns. Använd räckena för att ta stöd med armar när du klättrar in och ut ur hytten. Använd bakgavel-lyften när du ska in bak i ditt skåp, istället för att hoppa upp eller ner. Får man in det här medvetna tänket i sin vardag kan man bespara sig många år av smärta i nacke, knä och rygg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *