Hälsotips

Hälsotips

De allra flesta vill ta hand om sin hälsa. För yrkeschaufförer och arbetare inom transportsektorn kan detta ibland visa sig vara en utmaning. Därför kommer här ett par tips för dig att tänka på för att få din hälsa att röra sig i rätt riktning.

Punkt nummer ett kommer föga förvånande att handla om matvanor. Frestelserna ute på vägarna är många. Snabbmat, bensinmacks-fika och liknande utbud är sällan långt borta. Och visst finns det utrymme för sådant då och då. Problemen är om dessa blir ett allt för frekvent inslag i vardagen. De stående tipsen handlar framför allt om att ha med sig åtminstone en matsäck varje dag för att dämpa hungern. Satsa gärna på lite grövre smörgåsar. Dessa ger bra mättnadskänsla och innehåller till exempel fibrer som är bra för stillasittande chaufförer. Sen är ett enkelt men bra tips att alltid ha med sig en rejäl vattenflaska. Sommar som vinter gör vi av med mycket vätska så tar för vana att då och då ta en klunk. Har du med en vattenflaska så minskar även risken för att det blir en supersize läsk istället.

Ibland kan man höra chaufförer som anser att de rör sig mycket i sitt yrke. Det dras tunga pallar hit och dit och ibland måste man gå tvärs över en jättestor lageryta. I själva verket utgör dessa två saker endast en mindre del av många chaufförers vardag. Självklart måste man kunna flytta pallar, även tunga. Men i grund och botten är det ett i stora drag stillasittande yrke. I praktiken innebär detta att du sannolikt inte behöver äta de mängder mat som du tror dig behöva under en dag. Det finns olika tabeller för att räkna ut exakt vad man förbrukar och behöver äta men ett generellt tips är att äta lite mindre än du tror. Du kommer inte att svimma och mättnadskänslan kommer ändå efter cirka 20 minuter.

Får du även in lite mer rörelser i vardagen har du kommit en god bit på vägen. Cykla till jobbet. Gå en promenad när du tar din 45-minuters rast eller börja använda handtruck istället för eltruck om du vill ha lite muskler. Allt handlar om vanor och du kommer behöva ge det hela ett par veckor innan det känns normalt och vanligt.

Det två sista aspekterna handlar om sömn och stress. I mångas yrkesroll har vi höga förväntningar på oss. Dels från kunder och arbetsgivare men lika ofta från oss själva. Här gäller det att försöka hitta en balans och vad som är rimligt att uträtta för just dig. Börjar din vardagsstress påverka sömnen så är det ett varningstecken att ta på allvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *